NEWS The Conference Room is available for bookings.

Музей на авиацията- Крумово, Пловдив

На 10 минути с кола от хотел Убис се намира музеят на авиацията. Идеята за този музей е живяла 73 години преди да бъде реализирана. След много исторически и икономически промени, най-накрая през 1994 проектът бива задействан в близост до летище Крумово. Към този момент, музеят е активен и е перфектно място за посещение, ако сте в близост или оставате в хотел Убис. 

 

Музеят има винаги какво да предложи. Например, на 12ти Април 2023 ще отбележи международния ден на авиацията и космонавтиката. Тази година акцентът ще е върху българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с български разработки, летели в Космоса и да разберат кога ще пътуваме до Марс. Един от най-интересните активитети, които специалната програма ще включва е тестване с Моно-жироскоп. Това е уред, който наподобява машината за изпитване на астронавти и пилоти и извършва разнопосочни движения по три оси. Моно-жироскопът може да бъде изпробван от възрастни с тегло до 120 кг. и деца над 12 г.

 

Датата 12 април 1961 година е преломна за човечеството. На този ден е осъществен първият полет на човек в космоса и Юрий Гагарин става световноизвестен като първият космонавт, успял да напусне земята, осъществявайки за първи път космически полет, и да се върне обратно, съответно затова и тази дата е избрана за Международен ден на авиацията и космонавтиката. Музеят в Крумово може да ни научи много за космоса, за българския принос в космонавтиката и за всичко, свързано с мечтата на хората да покоряват космическото пространство. 

 

 

Самият Музей притежава приблизително около 6800 експоната, 59 летателни апарата, разположени в 2 вътрешни и 1 външна експозиция, 2 ремонтно-възстановителни хангара и архивохранилище.


Сред най-ценните експонати на музея е зелен военен хидроплан Арадо – 196 А-3 „Акула” – единственият запазен експонат в целия свят. Произведен е през 1938 г. в Германия и е доставен в България през 1943 г. 

Вътрешната експозиция на музея разказва не само за историята на българската авиация, но и за успехите на България в областта на космонавтиката. Тук може да се види оригиналният спускаем космически апарат на първия български космонавт Георги Иванов (член на международния екипаж на космическия кораб „Союз 33”, изстрелян в орбита на 10 април 1979 г.). В музея се пази и оригиналният костюм и скафандърът на Георги Иванов. Спускаемият апарат е изложен заедно с оригиналния му парашут, който заема площ от 1000 кв. м и тежи 160 кг.


В експозицията, посветена на Космоса, са показани българските разработки на космическа техника и космически храни. Посетителите могат да видят как изглеждат в космически вариант боб по манастирски, таратор или мляко с мюсли.

В музея може да се види и т.нар. височинен костюм, предназначен за летене на голяма височина. С такъв костюм е бил облечен Юрий Гагарин по време на първия си полет в космоса през 1961 г.


Една от най-интересните сбирки в музея на авиацията е посветена на Асен Христов Йорданов. Това е създателят на първия самолет, построен в България. Макет на този самолет може да бъде видян в музея. Йорданов се оказва и единственият авантюрист, дръзнал да участва в конкурс в САЩ за околосветски полет, който така и не се осъществява заради липса на други участници. По-късно българинът се превръща в един от най-големите конструктори в областта на авиацията в света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *