NEWS The Conference Room is available for bookings.

Араповски манастир

Има много факти, с които можем да запомним Араповския манастир. Например, че там е сниман култовия филм  “Хитър Петър” или че Стефан Данаилов среща обожателките си там в “Дами канят”.

 

Какво друго… това е единственият български манастир порстроен на равнинa, както и единственият построен по време на Османската империя.

 

 

Възникнал е до древно аязмо (свещен извор) и се намира на 21км от хотел Убис, в село Златовръх. Селото е носило името “Арапово” до 1934 г.Според възпоменателния надпис над западната врата, храмът е построен през 1859. Както споменахме, Араповският манастир е единственият, строен във времето на османското владичество, без да има по-стари следи от съществуването му.

 

През 1868 г. тук се основава училище за бедните деца от региона.

Както и манастирът е играл изключително важна роля за духовното и политическо възраждане на българите през ХІХ век.

Средства за манастира били събирани от населението на околните села. Над северната и южната врата са запазени ктиторски надписи, в които са вписани имената на всички дарители на манастира. През 1920 г. при земетресение куполът на църквата сериозно пострадал, при което и стенописите в него били унищожени. По – късно той бил възстановен и стенописите отново изрисувани.

 

Извън манастирския двор, недалеч от северната му порта се намира и аязмото с параклис, по стените на който има също стенописи. Чешмата в него е една от най-интересните каменни манастирски чешми. Лицевата й страна се състои от пет големи каменни блока: един е корниз, два странични като полуколони и два, образуващи тялото с релефни фигурални изображения. Непосредствено над чучура са изсечени пет стилизирани кипарисови дръвчета, а над тях са два лъва, застанали един срещу друг и разделени от кръст.

 

 

 

Асеновата крепост

“Асеновата крепост е паметник на културата от национално значение.Разположена е на 2 км. над гр. Асеновград. Точно там, където географията казва „Довиждане” на Тракийската низина и „Добре дошли” в магическите Родопи.”

При положение, че тръгвате от хотел Убис, отклонението ще ви се пада вдясно по пътя към Асеновград. Крепостта е разположена е на рида Могилата върху величествена скала и е надвесена над шосето Асеновград-Смолян. Най-достъпна е височината само от югозападния и край и от тази именно страна е направена в скалата пътека за ездачи и пешаци, широка около 2 метра през която се е влизало в крепостта и се е отивало до черквата.Най-ранните археологически находки датират от V-ІV в. пр. Хр., когато траките, оценили непристъпността на терена. Районът на крепостта е обитаван и през Римската и ранно Византийската епоха. Според археологически данни българската крепост датира от втората половина на IXв. Вътре може да се види  керамика, оръжия, сечива. Също така има и постройка – църква Света Богородица Петричка, а близо до църквата има и леко изкачване, като се стига до високата част на крепостта, от която може да видите магични панорамни гледки, както към Родопите така и към Асеновград.


През средновековието Асеновата крепост претърпява много конструктивни промени, но най-значимата е направил цар Иван Асен II, именно за това днес тя носи името му.


Водохранилищата, както във всяка крепост, са изградени в най-защитената част на акропола. Те са били 2 на брой и са били измазани със специална мазилка, която не е позволявала на водата да изтича от тях. Водата от тях се загребвала отгоре, като така лесно се пълнели и с дъждовна вода.


Много близо до крепостта, може да посетите село Бачково. До него се стига, като по главния път от Асеновград, продължите по пътя към Смолян, като след около 10 километра ще стигнете и до селцето. Ако продължите още малко по пътя навътре в Родопите, можете да посетите Бачковския манастир, който предлага интересна история и чудесни гледки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *